WHO bevestigd belang van ventilatie i.r.l. Corona virus

WHO bevestigd belang van ventilatie i.r.l. Corona virus

3-11-2020

Via het WHO mediakanaal ‘Science in 5’ van 30 oktober 2020 bevestigd de WHO het belang van voldoende ventileren waardoor de kans op besmetting van het Corona virus zou afnemen. Het voldoende ventileren van ruimtes is echter één van de maatregelen die organisaties moeten nemen om de overdracht van het virus zo klein mogelijk te houden. Het voldoende ventileren is een belangrijke aanvulling op de geldende overheidsmaatregelen.

 

Kun je meten of je voldoende ventilatie toepast?

Ja, wanneer er in het gebouw gebruik wordt gemaakt van mechanische luchtverversing, is het mogelijk om te meten hoeveel kubieke meter lucht wordt toegevoerd naar de aangesloten ruimtes. Er bestaan rekenmodules om vervolgens te kijken of de hoeveelheid toegevoegde lucht voldoende is ten opzichte van het aantal aanwezige binnen de betreffende ruimtes. Indien de hoeveelheid verse lucht niet voldoende blijkt, kan er een aanpassingen worden gedaan in de inregeling waardoor de hoeveelheid verse lucht omhoog gaat.

Zijn er nog meer onderzoeken mogelijk die de ventilatie aantonen?

Als globale graadmeter om te controleren of ruimtes voldoende geventileerd worden, wordt vaak het CO­2-niveau aangehouden. Wanneer het CO2-niveau in ruimtes boven het aantal van 1.200 parts per million komt, houdt dit vaak in dat de ruimte op dat moment niet voldoende geventileerd wordt.

Een stijging in het aantal parts per million komt vaak voor wanneer er bijvoorbeeld teveel mensen zich op hetzelfde moment in de ruimte zijn maar kan ook komen doordat er te weinig verse lucht wordt aangevoerd.

Spelen er bepaalde klachten een rol wanneer het CO2-niveau onvoldoende is?

Wanneer het CO2-niveau boven het aantal van 1.000 a 1.200 parts per million komt, dan veroorzaakt dit vaak klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid en een algeheel oncomfortabel gevoel. Indien deze klachten worden veroorzaakt door een te hoog CO2-niveau kan dit snel opgelost worden door de toevoer van verse lucht te verhogen en dus de ruimte beter te ventileren. Wanneer dit niet mechanisch opgelost kan worden, is het openen van ramen en/of deuren ook een uitermate  snelle oplossing. Het CO2-niveau zal snel dalen waardoor de klachten kort daarna zullen afnemen.