Piek in Legionella besmettingen

Piek in Legionella besmettingen

15-9-2020

Uit de cijfers van het RIVM en de GGD blijkt dat het aantal patiënten met een Legionellabesmetting die worden opgenomen in het ziekenhuis in 2020 flink is toegenomen. In de maand juli zijn in totaal 95 mensen met een Legionella besmetting in een ziekenhuis opgenomen. Dit is een grote stijging in vergelijking tot voorgaande jaren.

Volgens Ester Huygen, voorzitter van de Stichting Veteranenziekte, zijn deze cijfers “verontrustend”. Esther Huygen geeft verder aan: “Dit is een slopende ziekte die levens kost en levens verandert. Mensen die het overkomt, houden vaak nog lang klachten.”

Het komt niet vaak voor dat wordt achterhaald waar een persoon besmet wordt met de Legionella bacterie. Een Legionella-expert van het RIVM geeft aan dat de huidige coronamaatregelen niet de oorzaak zijn van de enorme piek in juli.  “We zien tot nu toe geen aanwijzingen dat de lockdown en de leegstaande gebouwen daarin een rol hebben gespeeld.”

Het RIVM heeft vermoedens dat de veranderingen in het klimaat een grote rol spelen in deze stijging. Het aantal patiënten neemt voornamelijk toe na een flink warme periode en wanneer het daarna hard heeft geregend. Dat dit type weer in de toekomst veel vaker wordt verwacht, baart het RIVM dan ook zorgen.

Piek in Legionella besmettingen