Legionella bacterie aangetroffen in Houten

Legionella bacterie aangetroffen in Houten

26-10-2022

Voor de tweede keer is in korte tijd een hoge concentratie van de legionellabacterie aangetroffen in de gemeente Houten. De bacterie werd deze keer aangetroffen in een afvalwaterzuiveringsinstallatie in het dorp Schalkwijk (Gemeente Houten). De GGD regio Utrecht heeft gemeld dat er in vier weken in ieder geval elf besmettingen zijn gemeld.

De GGD regio Utrecht meldde vorige week dat de legionella bacterie is aangetroffen bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het is op dit moment, volgens de GGD Utrecht, onduidelijk wat de bron van de legionellabacterie is of wat de verspreider hiervan is. Op dit moment wordt onderzocht of er mensen zich zijn geworden. In ieder geval is bekend dat beide organisaties inmiddels maatregelen hebben genomen om besmetting te voorkomen.

Het is belangrijk om periodiek de kwaliteit van het water te laten controleren. Voor diverse soorten locaties geldt hiervoor een periodieke verplichting, de zogenoemde prioritaire locaties. Ook wanneer deze verplichting niet van toepassing is, is het raadzaam om een periodieke controle te laten uitvoeren. Een BRL 6010 gecertificeerd adviesbureau kan u bijstaan in de advisering over de stappen welke ondernomen moeten worden. Enkele voorbeelden van BRL6010 gecertificeerde adviesbureaus zijn Immolab, Gijsen BCO, Aquative en Xigna.

Klachten bij een legionella besmetting

Een besmetting met de legionella bacterie wordt veroorzaakt door het inademen van vernevelde waterdeeltjes, ook wel aerosolen genoemd. Het grootste risico vormt zich voor oudere mensen of mensen met een slechte gezondheid en/of lage weerstand. De klachten voortkomend uit een legionella besmetting zijn voornamelijk griepachtige klachten.

Bij een besmetting met de legionella bacterie worden symptomen niet direct opgemerkt, maar veelal na een week. In sommige gevallen krijgt men last van een longontsteking en volgt een ziekenhuisopname. In de meest extreme gevallen kunnen mensen overlijden als gevolg van een legionella besmetting.