Het belang van luchtkwaliteitsmetingen

Het belang van luchtkwaliteitsmetingen

23-10-2020

Wij bevinden ons dagelijks vaak lange periodes binnen, zowel thuis als op het werk. In 2003 is aangetoond dat wanneer er rekening wordt gehouden met diverse factoren, zoals het goed ventileren van ruimtes, het op orde hebben van de luchtkwaliteit en een voldoende aanvoer van frisse lucht dit de productiviteit op de werkvloer met 11% laat toenemen. Ook neemt de productiviteit juist af wanneer er niet met deze factoren rekening wordt gehouden, hierdoor daalt de productiviteit met gemiddeld ongeveer 10%.

Het op orde hebben van de luchtkwaliteit in met name kantoorgebouwen is dus van groot belang, maar hoe weet je wanneer de luchtkwaliteit voldoet aan de gestelde normen?

Door middel van het laten uitvoeren van een luchtkwaliteitsonderzoek wordt in kaart gebracht wat de actuele staat is van de luchtkwaliteit. In de basis wordt standaard gekeken naar de aanwezigheid van bacteriƫn, schimmels en gisten, tevens wordt ook onderzoek gedaan naar de fysische aspecten in de betreffende ruimtes. Hier valt bijvoorbeeld het CO2-niveau, de relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur onder.

Wanneer blijkt dat de luchtkwaliteit onvoldoende is of wanneer bijvoorbeeld het CO2-niveau boven de norm komt, wordt u geadviseerd op welke wijze u de luchtkwaliteit in de betreffende ruimte kunt verbeteren. Door de luchtkwaliteit periodiek te blijven monitoren draagt dit bij aan de productiviteit op de werkvloer, de gezondheid van uw werknemers en zal dit een positief effect hebben op het ziekteverzuim onder werknemers.

Het is daarbij van belang dat het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk adviesbureau.