Alle klaslokalen voorzien van CO2-melder t.b.v. betere ventilatie

Alle klaslokalen voorzien van CO2-melder t.b.v. betere ventilatie

4-2-2022

Er komt een gezamenlijk plan van het kabinet, schoolbesturen én gemeenten om de ventilatie op scholen in kaart én op orde te brengen. Hierbij wordt ieder klaslokaal voorzien van een eigen CO2-melder. Daarnaast komt er een hulplijn en zal er een team van experts klaarstaan om scholen te ondersteunen bij gevallen wanneer dit nodig is.

Bovenstaande hebben minister van Onderwijs (Dennis Wiersma), vertegenwoordigers van het primair en voortgezet onderwijs en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten afgelopen donderdag kenbaar gemaakt. Minister Wiersma geeft aan dat “Zeker in deze coronatijd moeten we er alles aan doen om scholen verantwoord open te houden”.

De betrokken partijen erkennen dat het plaatsen van CO2-melders een korte termijn oplossing is en dat er meer nodig is om alle problemen op te lossen. Met name voor verouderde schoolgebouwen zal alleen het plaatsen van CO2-melders niet voldoende zijn. Hierover worden later gesprekken gevoerd.

Het feit dat scholen moeten werken aan een beter ventilatie is niet nieuw, ook voordat de Coronacrisis begon klonken al geluiden om naar de ventilatie en luchtkwaliteit te kijken in scholen en klaslokalen.

Steeds meer klassen in quarantaine

Het verbeteren van de ventilatie moet bijdragen aan het verlagen van het aantal nieuwe coronabesmettingen binnen klaslokalen. Het komt steeds vaker voor dat er klassen in quarantaine moeten vanwege een hoog aantal coronabesmettingen.

Inmiddels worden klassen niet meer in quarantaine geplaatst als er meer dan drie kinderen zijn besmet met het Coronavirus. De GGD’s doen in deze gevallen onderzoek en zij adviseren per klas/leerling wat de te ondernemen stappen zijn, zoals bijvoorbeeld in quarantaine.

Veel scholen nog niet Coronaproof

Op basis van de huidige afspraken wordt er meer inzicht verkregen in de ventilatie in elk lokaal, maar er zijn veel meer verbeteringen nodig om het binnenklimaat op orde te krijgen, met name in de verouderde schoolgebouwen, waar vaak geen geavanceerd luchtbehandelingssysteem aanwezig is.

Wat kan ik het beste doen?

Immolab (by Sansidor) staat reeds veel schoolgebouwen bij op het gebied van water- en luchtkwaliteit. Ook in dit geval zullen wij onze opdrachtgevers adviseren over de juist te ondernemen stappen. Een vrijblijvende afspraak kan gepland worden via 0180 – 55 23 00 of via een aanmelding op het contactformulier.